Rasbeschrijving

Foto: Alice van Kempen

Foto: Alice van Kempen

Geschiedenis

De Dandie Dinmont heeft zijn naam te danken aan Sir Walter Scott, die in het boek “Guy Mannering” deze hondjes beschreef. Scott schreef in dit boek over een boer genaamd Dandie Dinmont, waarmee hij een zekere James Davidson bedoelde, die Cheviot Dinmont schapen fokte.
De hondjes zelf bestonden al veel langer, zeker al in de 18e eeuw. Er wordt zelfs gezegd dat de Dandie Dinmont het oudste ras zijn stammend uit het Border gebied aan de Schotse grens.
Oorspronkelijk zou de Dandie samen met de Bedlington Terriër in één nest gezeten hebben, waaruit later de hoogbenige honden geselecteerd werden. Er gaat zelfs een verhaal dat op een tentoonstelling in Berlijn één hond het kampioenschap won van de Bedlingtons en dat van de Dandies.
Dat er verwantschap bestaat met de Border Terriër is nog wel te zien. Ook de Otterhound zou zijn aandeel in de Dandie Dinmont Terriërs gehad hebben.
Als rastype is de Dandie in de loop der jaren zeer constant gebleven.
Oorspronkelijk werd de Dandie gebruikt voor de jacht op de zogenaamde “holendieren” en ratten.

Korte rasbeschrijving

Hoofd:
is heel kenmerkend voor het ras. Het moet sterk en krachtig zijn en goed in verhouding met het lichaam. Goed ontwikkelde kaken, het voorhoofd goed gewelfd, de voorsnuit in verhouding van 3:5 ten opzichte van de schedel. Het hoofd moet bedekt zijn met zijdezacht haar. De neusrug heeft een driehoekige, gladde plek, de neusspiegel is zwart.

Ogen:
laag geplaatst, donker, groot, helder, vol en rond, maar niet vooruitspringend.

Oren:
laag en ver naar achteren aangezet, wijd uit elkaar geplaatst, hangend, breed aan de basis en smal toelopend tot een zachte punt, lengte 7 – 10 cm. De vachtkleur op de oren moet in harmonie zijn met de kleur van het lichaam.

Gebit:
kompleet schaargebit

Hals:
zeer gespierd en sterk

Lichaam:
lang, sterk en lenig. Goed ontwikkelde, vrij lange borstkas met een boog naar beneden bij de schouderpartij en een soortgelijke boog omhoog bij de lendenen.

Ledematen:
goed naar achteren geplaatste schouders, korte voorbenen, wijd uit elkaar, goed bespierd en met goede botten. Achterbenen iets langer dan de voorbenen, nogal ver uit elkaar staand, echter op natuurlijke wijze. Krachtige dijbenen, goed gehoekte kniegewrichten en een lage sprong.

Voeten:
rond met dikke voetzolen, achtervoeten kleiner dan de voorvoeten.

Staart:
vrij kort, 20 – 25 cm wordt sabelvormig of iets boven de ruglijn gedragen.

Gangwerk:
krachtig met goede stuwkracht

Vacht:
heel kenmerkend voor het ras. Dubbel met zacht onderhaar en harder dekhaar, de structuur voelt bros aan. Ca. 5 cm bevedering aan de voorbenen, staart rijkelijk behaard. Het hoofd rijkelijk behaard met een zogeheten kuif of “topknot”.

Kleur:
twee kleuren komen voor, pepper of mustard. De pepperkleur is donker blauw/zwart tot licht zilvergrijs met een weelderige zilver/witte kuif. De mustardkleur is roodbruin tot bleek fawn met een weelderige roomwitte kuif.

Gewicht:
8 – 11 kg

Karakter

De Dandie Dinmont Terriër is een sportieve, zelfstandige, vastberaden, eigenwijze en toegewijde hond.
Hij heeft iets “menselijks”, zowel in zijn uiterlijk als in zijn karakter.
Als men tegen hem praat, lijkt het niet alsof hij alles begrijpt en sommige Dandies praten en lachen zelfs terug.
Doordat de Dandie zo’n stevige en sterke indruk maakt, hoewel hij klein is, is hij ook een hond voor mannen. Zijn blaf doet bovendien een veel grotere hond vermoeden.
Het is ook een zeer waakse hond, die luid blaffend eventueel bezoek aankondigt.
Laat U zich echter niet door zijn maat misleiden: Dandies moeten echt wel weten wie de baas is want dikwijls proberen ze je te slim af te zijn.
De Dandie Dinmont is ook sociaal (mits goed opgevoed), op vrijwel een voorbeeldige manier. Hij zoekt geen ruzie met honden die hij tegenkomt. Het moet wel “klikken” met andere huisgenoten (honden) anders kan hij zijn mannetje staan, de grote tanden in zijn bek en de stevige ontwikkelde kaken kunnen heel wat schade veroorzaken.
Hun grote gehechtheid aan de baas of bazin maakt ook dat ze het alleen gelaten worden maar moeilijk kunnen verkroppen. Ze zullen misschien niet gaan “huilen” van verdriet maar wel hun ergernis luchten op wat zoal voorhanden is aan stuk te bijten artikelen.
De Dandie is buitengewoon geschikt als familiehond. Hij is aanhankelijk, op het overdreven af, leergierig en opgewekt.
Kort samengevat: een Dandie is een hond die alles in huis heeft om het anderen naar zijn zin te maken, hij is sierlijk, aanhankelijk en schelms.

Verzorging

Dandies eisen wel vachtverzorging. Ze moeten een dagelijkse (afhankelijk van het type vacht) borstelbeurt hebben terwijl ze zeker 3 tot 4 keer per jaar met de hand moeten worden geplukt.